If you want these vegan cupcakes… go and make them!

Allow cupcakes to cool off before frosting!

** English below **

Deze veganistische volkoren chocolade cupcakes met kaneelglazuur hebben eigenlijk helemaal geen intro nodig. Ze zijn veganistisch, ze bevatten meer gezonde ingrediënten dan een normale cupcake, en ze smaken fantastisch. Wat wil een mens nog meer? Zelfs mijn partners groente en fruit vermijdende collega – ja, hij probeert letterlijk zo min mogelijk groente en fruit tot zich te nemen – kon niet van deze geheel plantaardige cupcakes afblijven! Het mooie van de cupcakes is dat ze gewoon in te vriezen zijn en dat ze in een mum van tijd ontdooit zijn en klaar om op te eten.

Ik vond dit recept op www.ohsheglows.com, een website met bijna alleen maar veganistische recepten. Het duurde niet lang voor ik de site tot homepage omtoverde, en ik betrap mezelf er dagelijks op dat ik uitkijk naar een nieuw recept. Ik heb ondertussen al heel wat af geëxperimenteerd en de inhoud van de voorraadkast is sinds ik deze site ken een stuk gevarieerder worden.

Laten we er niet langer omheen draaien!

Veganistische volkoren chocolade cupcakes met kaneelglazuur

Ingrediënten voor 12 cupcakes:

– 240 milliliter of 1 cup melk zonder zuivel (sojamelk, amandelmelk, etc.)

– 1 eetlepel appelciderazijn (gewoon te koop bij de Albert Heijn)

– 200 gram of 1 cup ruwe rietsuiker

– 80 milliliter of 1/3 cup extra virgin olijfolie

– 1 eetlepel vanille extract (ik gebruik soms een eetlepel vanille extract, soms een heel zakje vanillesuiker)

– 120 gram of 1 cup volkoren tarwebloem

– 60 gram of 1/2 cup tarwebloem

– 35 gram of 1/3 cup gezeefde cacaopoeder

– 1 theelepel baking soda (sodium bicarbonate)

– 1/2 theelepel kaneelpoeder (optioneel)

– 3/4 theelepel zout

Ingrediënten voor kaneelglazuur:

– 300 gram of 3 cups poedersuiker

– 60 gram geheel plantaardige boter (ik gebruik Alpro Soja, maar er zijn vast veel meer merken)

– 1 theelepel kaneelpoeder

– 1 theelepel vanille extract (hier geldt hetzelfde, ik gebruik hier ook wel eens vanillesuiker)

– 2 tot 4 eetlepels melk zonder zuivel

– een snufje zout

Cupcakes:

1. Verwarm de oven voor op 175°C. Plaats 12 papieren muffinvormpjes in een muffin bakplaat.

2. Mix de melk, de appelciderazijn, de suiker, de olijfolie en de vanille ongeveer twee minuten met een elektrische mixer.

3. Zeef de droge ingrediënten – twee soorten bloem, de cacaopoeder, de baking soda en het zout – en voeg deze toe aan het natte mengsel. Mix de twee goed door elkaar, tot alle klontjes verdwenen zijn.

4. Verdeel het beslag over de 12 muffinvormpjes, zodat elk vormpje voor ongeveer tweederde gevuld is. Bak de cupcakes ongeveer 24 tot 26 minuten in het midden van de oven. Haal de cupcakes uit de oven wanneer ze klaar zijn en laat ze volledig afkoelen voordat je het glazuur aanbrengt.

Glazuur:

1. Mix de boter en de vanille met een elektrische mixer tot een glad mengsel. Voeg 2 eetlepels melk toe en mix nogmaals.

2. Voeg beetje bij beetje de poedersuiker toe. Als het glazuur te dik wordt, voeg dan nog een beetje melk toe. Mix het glazuur ongeveer vijf minuten, tot het licht en luchtig is. Voeg naar smaak kaneel en zout toe.

3. Breng het glazuur aan op de afgekoelde cupcakes en geniet.

** English **

These vegan whole wheat chocolate cupcakes with cinnamon induced frosting don’t really need an introduction. They’re vegan, they are made with healthier ingredients than regular cupcakes, and they taste amazing. What more could you want? Even my partner’s vegetable and fruit avoiding colleague – yes, he literally tries to eat as little vegetables and fruit as possible – could not keep his hands of these entirely vegetable cupcakes! Besides that, these cupcakes freeze very well and it only takes a little while for them to defrost and be ready to be eaten.

I found this recipe on www.ohsheglows.com, a website almost exclusively devoted to vegan recipes. It didn’t take long before I turned this website into my homepage, and I catch myself daily, refreshing the page in the hope that a new recipe is added. Since I ‘discovered’ the page, I’ve tried quite a few recipes and our pantry has become quite varied.

Let us no longer beat about the bush! You can find the original recipe here. The only changes that I’ve made are that I sometimes substitute the vanilla extract with a little bit of vanilla sugar. It really depends on what I have on hand. I also tend to make a little less frosting, because I kept on having too much leftovers. Enjoy!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s