Low-fat, low-sugar vegan “trapple” pie

Trapple pie

** English below **

Al kauwende op een restje appeltaart besloot ik om het recept maar meteen online te gooien. Ik ga er nog wel het één en ander aan veranderen, maar alleen omdat ik een onverbeterde perfectionist ben, niet omdat de toch behoorlijk lastige jury genadeloos oordeelde. Mijn zwager, die van die risotto, kwam met de naam.

Low-fat, low-sugar veganistische “drappel” taart

Gebaseerd op Suite101

Ingrediënten:

Deeg
– 1 en 3/4 cups bloem (ooit ga ik netjes afwegen hoeveel gram dat is)
– 1/2 cup + 1 eetlepels zonnebloemolie* (of een andere olie met weinig smaak)
– 2 eetlepels sucanat**
– 3 tot 4 eetlepels koud water
Vulling
– 1/2 cup rietsuiker
– 1/4 cup sucanat
– 1/4 cup bloem
– 3 elstars, in stukjes
– 2 á 3 goudreinetten, in stukjes
– 2 jonagolds, in stukjes
– 1/2 theelepel nootmuskaat
– 1 theelepel kaneel
– ongeveer 2 eetlepels plantaardige boter (écht plantaardige, zoals die van Alpro)
– 1 eetlepel poedersuiker

1. Meng de olie met de bloem tot grove deeltjes. Voeg de sucanat toe en kneed goed door.

2. Voeg eetlepel voor eetlepel het water toe en kneed tot het deeg niet langer aan de kom vast plakt. Mocht het deeg nog iets te droog zijn naar je zin, voeg dan een beetje extra olie toe.

3. Deeg het deel ongelijk door tweeën. Leg het kleinste deel aan de kant.

4. Plat het deeg en leg het, besprenkeld met bloem, tussen twee stukken bakpapier. Rol het deeg uit tot het iets groter is dan de onderkant van de taartbodem (ik heb een vorm van 24 centimeter gebruikt).

5. Haal het bovenste bakpapier eraf, plaats het deeg omgekeerd in de vorm, en verwijder het tweede vel bakpapier.

6. Warm de oven voor op 220°C.

7. Meng de suikers met de bloem, de nootmuskaat en het kaneel.

8. Voeg de appels toe en meng het geheel door elkaar.

9. Verspreid hele kleine stukjes boter over het mengsel.

10. Rol het overgebleven deeg uit, snij het in repen en verdeel deze als een raster over het mengsel.

11. Meng de poedersuiker met een beetje water en bestrijk het deeg.

12. Plaats in het midden van de oven en bak in 40 minuten gaar. Mocht het deeg te donker worden, plaats er dan een stuk aluminiumfolie overheen.

* Bij mijn volgende poging vervang ik de helft van de olie met Alpro margarine in de hoop een echte appeltaartkorst te krijgen.
** Ook ga ik de volgende keer iets meer sucanat toevoegen aan het deeg, zodat het net iets meer smaak krijgt.

Trapple pie

** English**

While eating a leftover piece of apple pie I decided to immediately put the recipe online. I will make some changes to it, but only because I’m an incorrigible perfectionist, not because the jury, which was quite tough, ruled ruthlessly. My brother-in-law, the one from the risotto, came up with the name.

Low-fat, low-sugar vegan “trapple” pie

Based on Suite101

Ingredients:

Dough
– 1 and 3/4 cups flour
– 1/2 cup sunflower oil** (or any oil without much taste)
– 2 tablespoons sucanat**
– 3 to 4 tablespoons cold water
Filling
– 1/2 cup cane sugar
– 1/4 cup sucanat
– 1/4 cup flour
– 3 elstars***, diced
– 2 to 3 ‘goudreinetten’, diced
– 2 jonagolds, diced
– 1/2 teaspoon nutmeg
– 1 teaspoon cinnamon
– 2 tablespoons non-dairy butter
– 1 tablespoon confectionery sugar

1. Mix the oil with flour until the particles are the size of peas. Add the sucanat and knead well.

2. Add spoon for spoon of water and knead until the dough no longer sticks to the bowl. If the dough is too dry for your taste, add a little extra oil.

3. Divide the dough in two uneven parts. Place the smaller part aside.

4. Flatten the dough and place it, sprinkled with flour, between two sheets of baking paper. Roll until the dough is slightly larger than the pie plate you are going to use (I used a 24 centimeter one).

5. Remove upper sheet, place the dough upside down in the pie plate and remove the second sheet.

6. Preheat oven to 220°C (425°F).

7. Mix sugars, flour, nutmeg and cinnamon.

8. Add the appels and mix thoroughly.

9. Dot the mixture with tiny pieces of butter.

10. Roll the remaining part of dough and make a lattice crust.

11. Mix the confectionery sugar with a bit of water and brush the crust.

12. Place in the middle of the oven and bake 40 minutes. If the crust gets too dark, place aluminium foil over it.

* In my next attempt I’ll substitute half of the oil for non-dairy butter, hoping to get a crust that screams apple pie! a little louder.
**I will also add a little more sucanat to the dough next time around, to give the crust a little more taste.
*** Of course, if not living in the Netherlands, these ‘apple pie apples’ might not be available. Feel free to use any other good baking apple.

One thought on “Low-fat, low-sugar vegan “trapple” pie

  1. Pingback: Top 10 recipes of 2013 | Vega in Vianen

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s