Chili con comfort

Note to self... Use bigger pot...

** English below **

In mijn zoektocht naar gezonde veganistische recepten kwam ik uit bij StraightUPFood. Ondanks dat ik bewondering heb voor Cathy’s manier van koken, en er heel veel interessante gerechten op haar website staan, kwam ik er snel achter dat ik mezelf niet helemaal kan vinden in de drie basisprincipes die zij hanteert: geen zout, geen suiker en geen olie. Ik heb het geprobeerd, maar ik ben nog lang niet zover dat ik zout uit mijn leven kan verbannen. Wat betreft suiker… Ik gebruik steeds meer alternatieven, die beter zouden moeten zijn: ruwe rietsuiker, agavesiroop, oersuiker/sucanat of honing (de laatste is overigens niet echt vegan). Het koken zonder olie vind ik wel een uitkomst en het is ook zo’n beetje het enige dat is overgebleven van het originele recept van deze Chili con comfort.

Chili con Comfort

Ingrediënten voor 4 personen:

1 ui, gesnipperd
3 teentjes knoflook, fijngehakt
2 stelen bleekselderij, geschild of ongeschild, in boogjes
125 gram champignons, in plakjes of kwarten
2 blikjes tomatenblokjes
200 gram zilvervliesrijst, gekookt
2 blikjes zwarte bonen, uitgelekt en schoongespoeld
1 grote aardappel, in kleine blokjes
700 milliliter water
1 theelepel gerookte paprikapoeder
1 theelepel paprikapoeder
1 theelepel chilipoeder
1/2 theelepel cayennepeper
2 theelepels gedroogde basilicum
1/2 theelepel gedroogde oregano
1 theelepel gedroogde peterselie
1 theelepel komijnpoeder
1 theelepel gemalen koriander/ketoembar
1 blikje tomatenpuree
1/2 tot 1 theelepel tabasco
peper en zout naar smaak

1. Voeg de kruiden en specerijen – niet het peper en zout – bij elkaar in een klein kommetje en roer goed door.

2. Doe de ui in een grote pan – het liefst een soeppan, ik heb die fout slechts één keer gemaakt, zoals je kunt zien… – en fruit deze ongeveer twee minuten op middelhoog vuur. Begin zonder water (of olie!), maar voeg af en toe een scheutje water toe zodat de ui niet verbrandt. Voeg de knoflook toe en fruit één a twee minuten mee.

3. Voeg de bleekselderij, champignons, en een deel van de gemengde kruiden toe (ik heb in totaal 7 theelepels van het mengsel toegevoegd), samen met een scheutje water. Fruit het geheel nog twee minuten.

4. Voeg het water, de tomatenblokjes, de tomatenpuree, de rijst, de bonen en de aardappel toe. Laat het op middellaag vuur 20-30 zachtjes sudderen, afhankelijk van de grootte van de aardappelblokjes. Roer af en toe door. Voeg tijdens het sudderen de tabasco en de peper zout toe. Serveer met naturel tortilla of nacho chips om de chili nog iets meer kick te geven.

Add nacho chips for even more kick!

** English**

In my quest for healthy vegan recipes I found the website StraightUPFood. Despite my admiration for Cathy’s way of cooking, and the many interesting recipes on her website, I quickly realised that I can’t get myself to following all of the three basic principles she adheres to: no salt, no oil, no sugar. I tried, I did, but I’m not even close to being ready to remove salt from my life. When it comes to sugar…. I am already using alternatives to white sugar, which are supposedly more healthy: raw cane sugar, agave syrup, sucanat or honey (the latter being technically un-vegan). The cooking without oil does speak to me, and it’s about the only thing left of the original recipe for this Chili con comfort.

Chili con comfort

Ingredients for 4 servings:

1 onion, diced
3 cloves of garlic, minced
2 ribs of celery, peeled or unpeeled, diced
125 grams of mushrooms, sliced or quartered
2 cans of diced tomatoes
200 grams brown rice, cooked
2 cans black beans, drained and rinsed
1 big potato, diced into small cubes
700 millilitres water
1 teaspoon smoked paprika powder
1 teaspoon paprika powder
1 teaspoon chili powder
1/2 teaspoon cayenne
2 teaspoons dried basil
1/2 teaspoon dried oregano
1 teaspoon dried parsley
1 teaspoon cumin
1 teaspoon coriander/ketoembar
1 can tomato paste (one of those tiny cans)
1/2 to 1 teaspoon Tabasco
pepper and salt to taste

1. Add the herbs and spices – not the pepper and salt – to a small bowl and stir until combined.

2. Add the onions to a big pot – soup pot size preferred, I made that mistake only once as you can see… – that is heated to medium-high and sauté them without water for approximately two minutes. Start without water (or oil!), but add a little water now and again to avoid the onion from burning. Add the garlic and sauté for one or two more minutes.

3. Add the celery, mushrooms, and a part of the mixed herbs (I added a total of 7 teaspoons of the mixture). Add a bit of water and sauté for two more minutes.

4. Add the water, the diced tomato, the tomato paste, the rice, the beans and the potato. Let is simmer on low-medium heat for about 20-30 minutes, depending on the size of the potato cubes. Stir occasionally. While the chili is simmering, add the Tabasco, salt and pepper to taste. Serve with natural tortilla or nacho chips to give the dish even more kick.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s