BBQ Veggie Burgers

150951_537348314778_2036646486_n

** English below **

Het ziet er naar uit dat het barbecueweer er eindelijk aankomt. De meeste vleeseters lijken automatisch te denken dat vegetariërs en veganisten zo ver mogelijk bij de barbecue uit de buurt willen blijven, maar vlees is bij lange na niet de enige voedselgroep die op deze wijze klaargemaakt kan worden. En hetzelfde geldt voor vleesvervangers. Niet dat ik een gegrilde veggieburger zou laten liggen – integendeel! – maar er is zoveel mogelijk. Helemaal als je het zelf meeneemt (ik bied altijd aan zelf eten mee te nemen). In mijn omgeving zijn ze nu bang dat we nooit meer samen kunnen barbecueën, maar ik kijk nu al uit naar de volgende gerechten:

– Gegrilde polenta (nog nooit gegeten, maar ik ben al een tijd van plan om dit recept te proberen)

– Gegrilde aardappelschijven

– Geglazuurde groentekebabs (gebruik agave als je helemaal vegan wilt gaan)

– Groentespies met pikante pepermarinade

Gegrilde ananas

En natuurlijk deze heerlijke burger:

De Perfecte Veggieburger

Ingrediënten (voor 4 grote of 6-8 ‘normale’ burgers)*

– 1 kleine ui, gesnipperd
– 1 teen knoflook, fijngehakt
– 2 1/2 ‘flax eggs’: 2 1/2 eetlepel gebroken lijnzaad + 1/2 cup warm water
– 1 cup havermout, vermalen tot bloem in de keukenmachine
– 1 1/2 cups paneermeel
– 1 grote winterpeen, geraspt (je moet ongeveer 1 cup hebben)
– 1 blik bonen (zwarte of kidney), gewassen en grof gestampt
– ruim 1/4 cup fijngehakte peterselie
– 1/3 cup gehakte amandelen
– 1/2 cup zonnebloemzaden
– 1 eetlepel extra virgin olijfolie
– 1 eetlepel soja saus
– 1 1/2 theelepel chilipoeder
– 1 theelepel komijn
– 1 theelepel oregano
– 1/2 theelepel uienpoeder
– zout en peper naar smaak

1. Verwarm de oven voor op 175°C (tenzij je de burgers wil bakken in de koekenpan). Verhit de helft van de olie in een grote koekenpan en fruit de ui en knoflook. Meng de ‘flax eggs’ in een klein kommetje en laat 10 minuten staan terwijl je de rest van de ingrediënten prepareert.
2. Doe alle ingrediënten (op de kruiden en het zout na) in een grote kom en roer goed door. Voeg daarna naar smaak de kruiden en zout toe. Wees niet te voorzichtig, anders zit je straks met smaakloze burgers.
3. Maak je handen een beetje nat en maak burgers van het beslag. Druk goed aan, anders valt de burger tijdens het koken uit elkaar.
4. Er zijn drie manieren om de veggieburgers te bereiden: In de koekenpan in olie (5 minuutjes aan beide kanten); in de oven (15-17 minuten per kant) of op de BBQ (bak de burgers 15 minuten voor in de oven en plaats ze daarna op de grill). Om het af te maken zou je de burger op een broodje kunnen doen, gebakken uitje en augurkje er op, beetje ketchup, smullen maar.

Ik weet niet of de burgers direct uit de oven op de grill moeten, maar ik ga ze afgebakken en wel meenemen naar het eerstvolgende barbecuefeestje. Ik heb er nu al zin in!

*De burgers kunnen prima ingevroren worden.

** English **

BBQ weather is slowly but finally making its way to the Netherlands. Most meat eaters automatically seem to think that vegetarians and vegans wish to stay as far away from the barbecue as possible, but meat is hardly the only food group that can be prepared on the grill. And the same goes for meat substitutes. Not that I would pass up on a barbecued veggie burger – on the contrary! – but there are so many possibilities. Especially when you bring it to the party (I always offer to bring my own food). The people in my environment are afraid that we will never have another barbecue together, but I’m already looking forward to the following dishes:

Griddled polenta (never had it, but I’ve been wanting to try this recipe for a while now)

Grilled potato slices

Glazed vegetable kebabs (use agave if you want to go vegan)

Vegetable skewer with spicy pepper marinade

Griddled pineapple

And of course this delicious burger. Really, the only thing I changed is adding 1/2 teaspoon granulated onion for extra taste (a veggie burger can be really bland if you don’t use enough herbs and spices) and I used kidney beans because they were on sale😉

I love to eat this veggie burger on a bun with cooked onions, pickles, tomato and some ketchup. That combination really does it for me.

I’m not sure whether you have to put the veggie burgers on the barbecue directly after pre-baking them in the oven, but I will do the pre-baking at home before joining the party. I can’t wait!

One thought on “BBQ Veggie Burgers

  1. Pingback: Top 10 recipes of 2013 | Vega in Vianen

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s