3-tomato Pasta sauce

1173835_543975339168_5220540_n

** English below **

Voor veel mensen is de zomer per uitstek de tijd om nieuwe recepten uit te proberen. Vol energie duiken ze de keuken in en experimenteren er op los. In de winter staren deze mensen sip naar buiten, ongeïnspireerd en smachtend naar zwoele zomeravonden. Bij mij is het net andersom. Tijdens de zomer heb ik bar weinig zin om te koken, alsof mijn hersenen op vakantie zijn (en geef ze eens ongelijk…). Zodra het herfst wordt sta ik echter weer met frisse moed in de keuken. Afgelopen weekend had ik echter weinig keus. Door het aanhoudende warme weer waren de tomaten op ons balkon opeens allemaal rijp. Ik vond het te makkelijk om ze gewoon door de sla te gooien, dus ik besloot een napolitana saus te maken op basis van drie soorten tomaten (eigenlijk vier, maar toen ik de saus aan het einde van de kooktijd proefde besloot ik toch maar geen zongedroogde tomaatjes toe te voegen). Het resultaat mocht er zijn! De saus was lekker zoet (komt door de cherrytomaatjes) met een pittig randje (de Spaanse pepers groeien als kool).

3-tomaten Pastasaus

Ingrediënten (voor 2 personen):
– 1 klein uitje, gesnipperd
– 1 teen knoflook, fijngesneden
– 500 gram tomaten, in kleine stukjes (ik heb 2 tros, 3 ‘gewone’ en 200 gram cherrytomaatjes gebruikt).
– 2 theelepels tomatenpuree
– 1 klein Spaans pepertje, fijngesneden*
– 1 laurierblad
– 1 takje verse tijm
– Peper en zout
– 1/2 theelepel suiker
– Verse basilicum om te garneren
– 200 gram pasta naar keuze

1. Fruit de ui en de knoflook 5 minuten in een beetje olie.

2. Voeg de tomaten, de tomatenpuree, de Spaanse peper, het laurierblad, de tijm, de suiker en, naar smaak, de peper en zout toe. Laat dit 20 minuten zachtjes pruttelen. Als de saus te droog wordt kun je een beetje water toevoegen.

3. Kook de pasta gaar volgens de voorschriften van de verpakking.

4. Verwijder na 20 minuten het laurierblad en de tijm uit de saus. (*Heb je gedroogde pepers gebruikt voor de saus? Haal deze er dan nu uit.)

5. Meng de pasta door de saus, garneer met wat basilicum en serveer.

** English **

For a lot of people summer is the time for trying out new recipes. Filled with energy, they enter the kitchen and start experimenting. During winter, these people sadly look outside, uninspired and yearning for sultry summer nights. In my case, it’s the other way around. During summer I hardly feel like cooking, as if my brain is away on holiday (which it should be…). When autumn arrives I re-enter the kitchen with regained courage. Last weekend, however, I had little choice. Due to the continuing hot weather, both our tomato plants suddenly carried ripe fruits. I felt it was too easy to just throw them in some salad, so I decided to make a napolitana sauce with three kinds of tomatoes (I considered four, but when I tasted the sauce at the end of the cooking time I decided not to add the sundried tomatoes). The results are very promising! The sauce was nice and sweet (due to the cherry tomatoes) with a spicy edge (our Spanish red peppers are growing extremely fast!).

3-tomato Pasta sauce

Ingredients (for two servings):
– 1 small onion, minced
– 1 clove of garlic, minced
– 500 gram tomatoes, finely diced (I used 2 vine, 2 ‘regular’ en 200 grams cherry tomatoes).
– 2 teaspoons tomato paste
– 1 tiny Spanish red pepper, minced*
– 1 bay leaf
– 1 sprig fresh thyme
– Pepper and salt
– 1/2 teaspoon sugar
– Fresh basil to garnish
– 200 grams pasta of choice

1. Fry the onion and the garlic for 5 minutes in a little bit of oil.

2. Add the tomatoes, the tomato paste, the red pepper, the bay leaf, the thyme, the sugar and, to taste, salt and pepper. Let the tomatoes simmer for 20 minutes. If the sauce gets too dry, just add a little bit of water.

3. Cook the pasta according to the package instructions.

4. After 20 minutes, remove the bay leaf and the thyme from the sauce. (Did you use dried peppers in the sauce? This is your cue to remove them.)

5. Stir the pasta into the sauce and garnish with a little basil.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s