Almost Too Easy Broccoli Soup

1236333_545540577418_378349677_n

** English below **

Nu het weer ‘langzaamaan’ (kom op, van 32°C naar 16°C in één week?) kouder wordt, krijg ik meteen zin om soeprecepten uit te gaan proberen. Zelfs T, toch echt geen wintermens, riep voor we aan tafel gingen: ‘Heerlijk, het is weer soepweer!’

Nou ben ik niet vies van een hoop snij- en kookwerk, maar toen ik het recept voor deze soep zag kon ik mijn geluk haast niet op. Ik hou namelijk erg van lekker eten, maar ik hou nog meer van lekker eten dat ook nog eens heel makkelijk en snel in elkaar gedraaid wordt. En dat is bij deze soep zeker het geval. Het originele recept vind je hier en ik heb er deze keer slechts wat peper en zout aan toegevoegd. Meer is echt niet nodig. Het was trouwens de eerste keer dat ik met een vegan kookroom werkte en het viel niet tegen!

** English **

Now the weather is ‘slowly’ (come on, from 32°C to 16°C in one week?) getting colder, I immediately feel the need  to try out new soup recipes. Even T, who’s really not a winter person, exclaimed happily before we sat down to eat: ‘Wonderful, it’s soup weather again!’

I don’t mind a lot of cutting and cooking, but when came across this recipe I couldn’t believe my luck. I do love good food, but good food that is easy and quickly thrown together I love even more. And that is definitely the case with this recipe. You can find the original recipe, in Dutch, here. All I ‘tweaked’ this time was adding a little salt and pepper. That’s really all it needed. By the way, this was the first time I used a vegan cream and I liked what I tasted!

Almost Too Easy Broccoli Soup

Ingredients (4)

– 2 potatoes, peeled and diced
– 1 onion, diced
– 600 gram broccoli, cut into florets
– 1 litre vegetable stock
– 250 millilitre vegan cream (I used Alpro Soya cuisine)
– a handful of basil leaves

1. Bring the vegetable stock to a boil and add the potato, onion and broccoli. Boil for 12 minutes.

2. Remove the pan from the heat and add the basil leaves and half the cream. Blend with an immersion blender until smooth.

3. Divide the soup over 4 bowls and add the rest of the cream.

5 thoughts on “Almost Too Easy Broccoli Soup

  1. Hi Celeste, thank you so much! That was exactly my plan for this blog: easy recipes that make the transition to a vegetarian/vegan life a little easier (and that do not scare off the more carnivorous of our friends and families!). Glad you like the blog; yours is great too! I really like how it is not just about food but about all aspects of your life and how you reflect on those. I will definitely follow you from here on.

  2. Pingback: Have yourself a merry vegan Christmas | Vega in Vianen

  3. Pingback: Top 10 recipes of 2013 | Vega in Vianen

  4. Op google ingetoetst: veganistische broccolisoep. Recept ziet er eenvoudig uit en smaakt super! Ik heb nog nooit eerder met vegan room gekookt en ben geen fan van soja. Meteen een pakje rijstroom gescoord en die doet het ook prima in de soep. Bedankt voor het recept!

Leave a reply to vegainvianen Cancel reply