Vegan Beet Hotchpotch with Caramelised Onions

Beet hotchpotch with caramelised onions

** English below **

Gisteren plaatste ik een foto op Facebook van de bietenstamppot die T en ik aan het eten waren. Niet veel later kreeg ik een verzoek van twee vrienden uit Minneapolis of ik hen alsjeblieft dat recept wilde geven? Maar natuurlijk! Goed eten moet tenslotte gedeeld worden🙂 en het liefst met vrienden die je al eeuwen niet gezien hebt.

Bietenstamppot met gekarameliseerde ui

(Gebaseerd op dit recept)

Ingrediënten (voor 2 personen):

– 750-800 gram aardappelen, geschild en in stukjes gesneden
– 250 gram rode bietjes, geraspt
– een flinke hoeveelheid olijfolie
– 2 grote uien, in ringen gesneden
– 100 ml veganistische kookroom (zoals die van Alpro Soja)
– peper en zout, naar smaak

1. Kook de aardappels in 15 minuten gaar.

2. Verwarm de bietjes goed. Doe ondertussen de olie in een koekenpan en bak de uien op middelhoog vuur tot ze gaan verkleuren, ongeveer 10 tot 15 minuten. Roer regelmatig door om aanbranden te voorkomen.

3. Voeg de verwarmde bietjes toe aan de aardappels en stamp. Voeg de kookroom toe (iets meer of minder mag natuurlijk) en de peper en zout. Roer goed door en verdeel over twee borden. Serveer de gekarameliseerde uien bovenop de stamppot.

Eet smakelijk, lieverds. x

** English **

Yesterday, I posted a picture on Facebook of the beet hotchpotch that T and I were eating that very moment. A few hours later I received a message from one of my two dear friends from Minneapolis. Whether I could please give him that recipe? His wife (the other dear friend) happened to love beets and caramelised onion and potatoes. What are the chances?! And who am I to say ‘no’ to such a request? After all, good food needs to be shared🙂 and preferably with those you haven’t seen for ages and miss dearly.

Beet hotchpotch with caramelised onion

(Based on this Dutch recipe)

Ingredients (for 2 people):

– 750-800 grams potatoes (1.75 lbs), peeled and diced
– 250 grams beets (0.55 lbs), grated
– a fair amount of olive oil
– 2 large onions, cut into rings
– 100 ml vegan cream
– pepper and salt, to taste

1. Boil the potatoes until they’re ready (that will take approximately 15 minutes)

2. Heat the beets through and through (they don’t need to boil). In the meanwhile, add the oil to a frying pan and caramelise the onions in 10 to 15 minutes. Stir frequently to avoid burning.

3. Add the heated beets to the potatoes and mash. Add the cream (a little less or more won’t hurt) and the pepper and salt. Stir well and divide between two plates. Serve the caramelised onion on top.

Enjoy, dears. x

2 thoughts on “Vegan Beet Hotchpotch with Caramelised Onions

  1. Pingback: Top 10 recipes of 2013 | Vega in Vianen

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s