10 things to do with chili

Chili with nacho chips

** English below **

Chili maken kost wat tijd. Er moet een hoop gesneden worden en daarna moet het ook nog een tijdje op het vuur staan. Het is dus niet echt een gerecht om na een lange dag werken klaar te maken. Daarom besloot ik gisteren een dubbele hoeveelheid Chili con Comfort te maken (bij nader inzien was dit niet zo handig: mijn grootste pan bleek niet groot genoeg). In eerste instantie lijkt een vriezer gevuld met chili misschien een beetje saai, maar je kunt er zoveel kanten mee op dat je er makkelijk een week van kunt eten voor het je neus uitkomt (oké, misschien niet een hele week). En als je het soms net zo druk hebt als ik, dan is een voorraad chili nooit weg.

1. Chili. In mijn Chili con Comfort zit zowel zilvervliesrijst als aardappel. Het is dus eigenlijk al een maaltijd op zich.

2. Chili met nacho chips. Mijn absolute favoriet en ons avondeten van gisteren.

3. Chili over gepofte aardappel. Ook heel lekker en ons maal van vanavond.

Chili on baked potato

4. Chili met gekookte aardappel.

5. Chili met gebakken aardappels. Met een erg natte chili zou ik de aardappeltjes apart houden.

6. Chili in taco’s.

7. Chili in een wrap.

8. Chili met rösti (vraag maar niet verder).

Chili with rösti

9. Chili op een bedje van sla.

10. Chili met brood (bruin brood, wit brood, geroosterd of niet, pistoletjes, knoflookbrood, maisbrood, focaccia, leef je uit).

11. (Jaja, ik heb vals gespeeld) Chili met rijst of een ander graan (zoals gierst of quinoa).

** English **

Making chili takes a little time. There is a lot of cutting to be done and then there is the stove time. This rules chili out as one of those easy dishes you make after a long day at work. That’s why I made a double batch of Chili con Comfort yesterday (not that smart a decision: my largest pan was not big enough to contain all that chili). True, a freezer filled with leftover chili may seem a little boring, but chili can be served in so many ways that you can easily have it all week before you get tired of it (ok, maybe not all week). And if you’re as busy as I am sometimes, it’s never a bad thing to have an extra batch at hand.

1. Chili. My Chili con Comfort includes brown rice and potato.

2. Chili with nacho chips. My absolute favourite and last night’s dinner.

3. Chili on top of baked potatoes. Delicious as well and today’s dinner.

4. Chili with boiled potatoes.

5. Chili with stir fried potatoes. If you’re chili is very wet I would keep the potatoes separate.

6. Chili in taco shells.

7. Chili in a burrito wrap.

8. Chili with rösti (don’t ask).

9. Chili on a layer of lettuce.

10. Chili with bread (brown, white, toasted or not, buns, garlic bread, cornbread, focaccia, go wild).

11. (So I cheated a little to get a fancy title!) Chili with rice or any other grain (millet, quinoa, you name it).

Note to self... Use bigger pot...

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s