Vegan Baileys

Vegan Baileys** English below **

Dit recept wordt vooral gedeeld rond St. Patricksday, maar ik vind het ook een goede voor de aankomende feestdagen. Daarnaast vieren wij helemaal geen St. Patricksday, dus ik moet wat. Want wat is er nou leuker dan op een feestje te verschijnen met een fles eigengemaakte alcohol? Ik ben zelf niet zo’n drinker, maar ik vind het wel heel leuk om cadeau te geven (ik heb een zwager die spontaan begint te kwijlen als ik over dit drankje begin). Daarnaast is het én veganistisch én stukken gezonder dan het origineel. (Al overtuigd?)

Veganistische Baileys (het originele recept vind je hier)

Ingrediënten:

– 2 blikken kokosmelk (in het originele recept wordt 1 halfvolle en 1 volle aangeraden, maar ik doe meestal maar wat. Ik heb één keer een merk gebruikt – vergeten welke – die zo vet was dat de Baileys keihard werd in de koelkast. Ik gebruik vaak Fairtrade kokosmelk, dan zou het niet moeten gebeuren)
– 1/2 cup oersuiker/sucanat
– 3/4 cup sterke koffie/espresso (mag ook meer of minder zijn)
– 3/4 cup Jameson Irish Whiskey (of meer, leef je uit)
– een snufje zout

1. Doe the 2 blikken kokosmelk in een steelpan en roer door met een garde. Voeg, met het vuur middellaag, de suiker toe terwijl je blijft roeren. Breng het geheel zachtjes aan de kook terwijl je regelmatig blijft roeren. Laat het ongeveer 10-13 minuten zachtjes sudderen, tot het mengsel iets is ingedikt.

2. Maak ondertussen sterke koffie/espresso in een cafetière (of hoe je ook sterke koffie maakt, voor hetzelfde geld heb je gewoon een espresso apparaat). Haal de pan van het vuur en voeg de espresso toe aan de ingedikte kokosmelk.

3. Voeg het zout toe, roer door, en voeg de Jameson toe (dat spreek je overigens uit als Jèh-me-sun, niet Jéémson). Voeg niet alles in één keer toe, maar proef tussendoor of je het sterk genoeg vindt.

4. Serveer over ijsblokjes (door de kou kan het zijn dat je op een gegeven moment hele kleine stukjes kokos ziet drijven), of naast de koffie. Bewaar in een glazen fles of glazen potjes in de koelkast (het is ongeveer 4 tot 5 dagen houdbaar). Schudt goed voor je het serveert, de whiskey en koffie zakken naar de bodem.

** English **

The web is exploding with this recipe around St. Patricksday, but I think it’s a great one for the upcoming holidays too. Besides that, we don’t celebrate St. Patricksday in the Netherlands (and the other half of me is Scottish, not Irish), so a girl’s got to do what a girl’s got to do. I mean, what is greater than bringing your own booze to a party? I’m really not much of a drinker, but I do like giving this drink as a present (I have a brother-in-law who begins to drool every time I mention it). Besides, it’s both vegan and much healthier than the original! (Convinced yet?)

You can find the original recipe here (not much use repeating it since everyone in vegan-blog-land has already done that😉 ), I just let the coconut milk simmer a bit longer (for 10 to 13 minutes) and I sometimes use two cans of full-fat coconut milk (I know!). The tricky part about that last one is that I once had two cans so full of fat that the coconut milk became solid once I put the Baileys in a glass jar in the fridge. I’ll spare you the details.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s