Cranberry challenge, part 1: Orange-Cranberry Muffins

Orange-Cranberry Muffins

** English below **

Twee weken geleden was mijn moeder een paar dagen met haar vriend op Vlieland. Zon, zee, strand, helemaal niet iets om jaloers op te zijn. En fin, ze stuurde me een bericht of ik behoefte had aan verse cranberry’s, want die hebben ze op onze Waddeneilanden genoeg deze tijd van het jaar. Natuurlijk had ik daar behoefte aan! Ik had geen idee wat ik mee moest doen, maar dat zou wel goed komen. Toch? Na een middagje Googlen was ik daar echter niet meer zo zeker van. In bijna alle cranberryrecepten die ik vond werden gedroogde cranberry’s gebruikt. Uiteindelijk heb ik er drie gevonden die het proberen waard leken, waaronder deze sinaasappel cranberry muffins. Omdat het originele recept mij teveel gewone suiker gebruikte, heb ik een paar aanpassingen gemaakt. Ook ben ik voor de low-fat optie gegaan en heb ik de dosis optionele pecannoten gehalveerd.

Cranberry Challenge, deel 1: Sinaasappel Cranberry Muffins

Ingrediënten (voor 12 ‘gewone’ muffins of 24 minimuffins):

– 2 cups bloem (ik heb standaard bloem gebruikt, geen volkoren)
– 1/3 cup ruwe rietsuiker
– 1/3 cup sucanat (oersuiker)
– 2 theelepels bakpoeder/backin’
– 1/2 theelepel baksoda/bicarbonate of soda
– 1/2 theelepel zout
– 1 cup vers geperste sinaasappelsap
– 1/3 cup appelmoes
– 1 eetlepel koolzaadolie (zonnebloem- of arachideolie moet ook kunnen)
– 2 eetlepels geraspte sinaasappelschil
– 2 theelepels vanille extract (een zakje vanillesuiker werkt wellicht ook)
– 1/4 theelepel amandelextract
– 1 1/2 cups verse cranberry’s, grof gehakt (ik heb ze doormidden gesneden)
– 1/2 cup pecannoten, grof gehakt

1. Verwarm de oven voor op 190°C. Bereidt je muffinvorm voor door er papieren vormpjes in te leggen en/of in te vetten.

2. Meng in een grote kom de bloem, de suikers, de bakpoeder, de baksoda en de zout door elkaar. Meng in een kleine kom de appelmoes, de sinaasappelsap, de olie, de geraspte schil, de vanille en de amandel extract.

3. Voeg het natte mengsel toe aan het droge en roer tot het bijna gemengd is. Voeg de cranberry’s en de noten toe en roer tot het geheel goed gemengd is. (Ga niet te lang door, het moet nét gemengd zijn.)

4. Verdeel het mengsel over je muffinvorm (gebruik je een minimuffin vorm dan houd je over) en bak in 23 tot 27 minuten goudbruin (houdt voor minimuffins 20-21 minuten aan). Als er een satéprikker schoon uitkomt zijn ze goed.

Laat ze goed afkoelen voor je ze probeert (geloof me).

** English **

Two weeks ago my mother spend a couple of days on Vlieland with her boyfriend (a Dutch island). Sun, sea, beach, nothing to be jealous of. Anyway, she sent me a text whether I had any desire for fresh cranberries, because they have plenty of those on our Wadden Islands around this time of the year. Of course I had that desire! I honestly had no idea what to do with them, but that wasn’t going to be problem. Right? After an afternoon on Google I wasn’t that sure anymore. In almost all of the cranberry recipes that I found dried cranberries were used. Eventually I found three recipes worth trying, amongst which these orange-cranberry muffins. Because the original recipe used, in my opinion, too much regular sugar, I made a small adjustment there. I also went for the low-fat suggestion and halved the suggested amount of pecan nuts.

Cranberry challenge, part 1: Orange-Cranberry Muffins

Ingredients (for 12 ‘regular’ muffins or 24 mini muffins):

– 2 cups all purpose flour
– 1/3 cup cane sugar
– 1/3 sucanat
– 2 teaspoons baking powder
– 1/2 teaspoon baking soda
– 1/2 teaspoon salt
– 1 cup fresh orange juice
– 1/3 cup applesauce
– 1 tablespoon canola oil (the real stuff made of rapeseed, not the junk they sell in the US but is forbidden everywhere else; or use sunflower or peanut oil)
– 2 tablespoons orange zest
– 2 teaspoons vanilla extract
– 1/4 teaspoon almond extract
– 1 1/2 cup fresh cranberries, roughly chopped (I cut them in half)
– 1/2 cup pecan nuts, roughly chopped

1. Preheat the oven to 190°C/375F. Prepare your muffin tin by putting in the paper forms and/or greasing.

2. In a large bowl, mix the flour, the sugars, the baking powder, the baking soda and the salt. In a small bowl, mix the applesauce, the orange juice, the oil, the zest, the vanilla and the almond extract.

3. Add the wet mixture to the dry and mix until nearly mixed. Add the cranberries and the nuts and stir until it is just mixed.

4. Divide the mixture over the muffin tin (when using a mini muffin tin, you’ll have leftovers) and bake for 23-27 minutes until the muffins are golden brown (for mini muffins, stick to 20-21 minutes). If a toothpick comes out clean, they’re done.

Let the muffins cool off before you try them (trust me).

Leave a comment