Banana popsicles with chocolate-covered nuts

Mango banana popsicles

** English below **

De zomer komt er aan. Heus. En dus wordt het tijd voor ijsjes. Ik heb al laten zien hoe je met een simpele banaan een soort roomijs kunt maken, maar met dezelfde banaan kan je nog veel meer! (Hahaha…)

Bananenijsjes met choconootjes

– +/- 2 grote of 3 kleine bevroren bananen in stukjes
– 1/4 cup (60 milliliter) zuivelvrije melk (soja, amandel, havermout, etc.)
– 1/2 cup gehakte noten (pecan, walnoot, pindas)
– 1/2 reep goede pure chocolade
– 1 theelepel kokosolie (of geheel plantaardige boter)

1. Smelt de chocolade met de kokosolie in de magnetron (ongeveer een minuutje). Roer tot alle chocolade gesmolten is.

2. Voeg de fijngehakte noten toe en roer goed door.

3. Bedek een snijplank met bakpapier, verdeel het mengsel eroverheen en zet in de koelkast. Wanneer de chocolade is afgekoeld en uitgehard hak je het in stukken. Deze hoeven niet al te fijn, de keukenmachine zorgt voor de rest.

4. Doe de stukjes bevroren banaan in de keukenmachine. Wanneer de banaan in kleine stukjes is gehakt voeg je de melk toe. Laat de keukenmachine draaien – schraap af en toe de zijkanten van de kom af – tot de banaan op ijs lijkt.

5. Voeg de choconootjes toe, laat de machine nog even draaien en schep dan het mengsel in je ijsvormpjes. Geniet een paar uur later – ik heb geen idee hoe lang, ik wacht braaf tot de volgende dag – van een heerlijk ijsje!

BSS popsicles

Probeer ook de volgende recepten eens:

Tropical Mango Banana Popsicles

Peanut Butter, Jam & Banana Soft Serve Popsicles

Beiden, uiteraard, van Oh She Glows.

Ik ga nog even wat bananen in de vriezer gooien!

** English **

Summer is coming. Definitely. And that means it’s time for ice-cream. I already demonstrated how a simple banana can be turned into something ice-creamy, but you can do a lot more with that same banana! (Hahaha…)

Banana popsicles with chocolate-covered nuts.

– +/- 2 big or 3 small frozen bananas in pieces
– 1/4 cup (60 millilitres) dairy-free milk (soy, almond, oat, etc.)
– 1/2 cup chopped nuts (pecan, walnut, peanuts)
– 1/2 bar of good dark chocolate (or chocolate chips, which seem a little rare in the Netherlands)
– 1 teaspoon coconut oil (or dairy-free butter)

1. Melt the chocolate with the coconut oil in the microwave (about a minute). Stir until there are no clumps left.

2. Add the chopped nuts and stir well.

3. Cover a cutting board with baking paper, spread the mixture on top of it and put it in the fridge. When the chocolate has hardened chop into pieces. Not too small, the food processor will do a lot of work too.

4. Place the frozen pieces of banana in the processor. When the banana is chopped into little pieces, add the milk. Let the processor do its thing – scrape down the sides of the bowl when necessary – until the banana resembles ice-cream.

5. Add the chocolate-covered nuts, give the processor another swirl and scoop the mixture into the popsicle mold. In just a couple of hours – don’t ask me how many, I have enough patience to wait until the next day – you can enjoy this lovely treat.

You should also try these recipes:

Tropical Mango Banana Popsicles

Peanut Butter, Jam & Banana Soft Serve Popsicles

Both, obviously, from Oh She Glows.

I’m off to throw some more bananas in the fridge!

Leave a comment